escola mireia

Educació infantil,
primària i secundària obligatoria

La marató 2018

Cartell de La Marató 2018

la marató 2018. el càncer

2018-2019. Gerard Mateus i Gerard Ros

 

El càncer és la primera causa de mort a Catalunya entre els homes i la segona entre les dones. Cada dia moren vint-i-vuit persones de càncer, és a dir, més de 10.000 a l’any. Gràcies a la investigació biomèdica, la supervivència ha crescut un 7% ens les últims 10 anys i la mitjana se situa, actualment, en el 55%. Malgrat tot, la incidència segueix sent molt alta: un de cada dos homes, i una de cada tres dones tindran càncer al llarg de la seva vida.

Què és el càncer: Les cèl·lules del nostre cos creixen i es divideixen per formar cèl·lules noves que reemplacen les que es van morint. A vegades, aquest cicle s’altera i les cèl·lules no es moren quan ho haurien de fer. Aleshores, creixen de forma invasiva sense els controls biològics normals del cos humà. Aquest procés s’anomena càncer. Aquestes cèl·lules poden generar tumors, envair teixits propers i escampar-se per altres parts del cos i formar una metàstasi. En realitat, una mateixa paraula “càncer” ens serveix per referir-nos a més de dos-cents tipus diferents de malalties: nana, còlon, pulmó, cervell, leucèmia, limfoma, pàncrees, etc.

Quins tumors són els més freqüents: En els homes, els més habituals són els de pròstata, el colorectal i el de pulmó. En les dones, el de mama, el colorectal, i el d’endometri.

Com podem prevenir el càncer: Els experts calculen que més del 40% dels càncers es poden prevenir si se segueixen uns pautes de vida saludable.

- no fumar

- activitat física moderada

- seguir una dieta saludable i controlar el pes

- evitar l’exposició excessiva al sol

- vacunar-se

- limitar el consum d’alcohol

- fer les proves de detecció precoç

La recerca: Hi ha un 60% dels càncers que no sabem com es poden prevenir. En aquests casos, l’objectiu de la investigació és trobar mètodes per diagnosticar-los el més aviat possible i així poder aplicar tractaments més eficaços i augmentar-ne la supervivència. Pel que fa als tractaments, cal seguir fent recerca en la immunoteràpia, que estimula el sistema immunitari propi de l’organisme per fer-lo lluitar contra el càncer. També cal avançar en els procediments multidisciplinaris actuals que combinen tractaments biològics dirigits a propietats de les cèl·lules malignes, quimioteràpia, radioteràpia i cirurgia, perquè cada vegada siguin més personalitzats i, per tant, més efectius.