escola mireia

Educació infantil,
primària i secundària obligatoria

LA PUBLICITAT. PODEM ESCOLLIR?

2021-2022. Nency Dardaña

És possible triar la publicitat? Com ens afecta de manera conscientment o inconscient? La publicitat irromp a la vida del consumidor constantment. Ens inunda de missatges i tracta de convèncer-nos que necessitem comprar un producte o contractar un servei determinat. Crea tendències, indica com vestir, com menjar o fins i tot com ser. Aquest és el poder de la publicitat. Malgrat tot, és la persona finalment la que tria el que vol, o és la publicitat qui ens fa triar?

Una bona publicitat mostra el que cal abans que no es pensi. Crea un seguit d’ideals que són absorbits per la ment del consumidor (bellesa, vida...). El públic pensa segons la perspectiva de la marca i de la gent que treballa darrere dels anuncis. Un exemple és la famosa beguda “Coca Cola”, inventada per un farmacèutic l’any 1866, que es va convertir en un fenomen de la cultura pop.  La nostra tria, finalment, també ve influenciada pels anunciants que tenen multitud de plataformes i mitjans on anunciar-se.

Dit tot això, al consumidor potser no li cal pensar per si mateix, però sí que té el poder de decisió per afirmar què és creïble i què no ho és. Hem de ser conscients que la publicitat és part de l’existència humana, però no hem de perdre de vista que la bona notícia és que els consumidors tenim el poder d’escollir.

LA PUBLICITAT. COMUNICAR INFORMACIÓ

2021-2022. Ruth Boglione

La publicitat és constantment a la nostra vida. Ens inunda de missatges que intenten crear-nos la necessitat de comprar un producte o de contractar un servei. Fins i tot ens pot indicar com vestir, com menjar o com ser i actuar.

Quan veiem un anunci, instantàniament emmagatzemem de manera inconscient la informació.

Hi ha qui afirma que la publicitat crea necessitat de consum a les persones i ens impulsa a comprar, fins i tot quan la major part de vegades no necessitem allò que estem veient.

Un apartat especial mereix la publicitat subliminal, utilitzada també amb finalitats polítiques. Aquest tipus de publicitat juga amb el subconscient de les persones, ja sigui fent servir imatges, sons o d’altres tècniques que no són perceptibles aparentment, com per exemple imatges ocultes sota d’altres imatges més importants. L’objectiu és influir en els desitjos dels consumidors animant-los a comprar o seguir certs productes, però sense que en siguin conscients en cap moment del procés.

Tres exemples molt coneguts són el cas de la revista “SFX”, revista de ciència ficció que es publica des del 1995. Les lletres a la portada es llegeixen com si realment hi digués “SEX”. Té una circulació d’aproximadament 25.000 lectors. Un segon exemple és el logotip de “Tostitos”, molt conegut, però segurament no ens hem adonat mai que les lletres centrals “tit” simulen dues persones que comparteixen “nachos” i salsa. El tercer i darrer exemple és un clàssic. Molts no veuen el missatge subliminal del logotip actual d’”Amazon”. Vol transmetre la felicitat (somriure) dels seus usuaris perquè amb ells poden trobar de tot: des de la “a” fins a la “z”.

QUÈ ÉS LA PUBLICITAT?

2021-2022. Aina Nadal

La publicitat és una forma de comunicació molt comuna en l’actualitat. Es fa servir per a promocionar i vendre un determinat tipus de bens o serveis, pretén informar i persuadir. Es va originar a finals del segle XIX, quan les societats de masses començaven a generar-se.

Actualment, la publicitat és molt important. Tant grans empreses com empreses més petites publiciten els seus productes o serveis. Vagis on vagis sempre hi ha publicitat d’alguna cosa; des dels cartells que veus mentre camines per carrer fins als anuncis que surten quan mires qualsevol vídeo a youtube. Es duu a terme a través de campanyes publicitàries que desenvolupen un missatge adequat a un públic objectiu conegut com a “target” a través d’un mitja de comunicació  en línia o presencial.

La publicitat es basa en la idea que com més públic tingui un producte, més conegut es farà i, per tant, tindrà més possibilitats de ser consumit. Però arribar a fer conegut un producte no és l’única tasca de la publicitat. Allò que realment es vol és que un cop el producte ja ha estat provat i utilitzat, torni a ser escollit per mateix consumidor i ho expliqui als seus coneguts. La finalitat és convertir un producte, un objecte, un bé o un servei en alguna cosa que es distingeix de la resta.

També té la funció de persuadir el consumidor, per això crea una estratègia psicològica i emocional, intenta aconseguir un comportament determinat de les persones que reben la informació. Per aquest motiu, la publicitat investiga i analitza el públic i el context social des de diferents àmbits, com la psicologia, la sociologia, l’antropologia, l’estadística, l’economia, etc. Així, creix la probabilitat que el client adquireixi l’objecte o el servei anunciat.

QUÈ SOM

2021-2022. Verònica Manresa

“Pulvis et umbra sumus”, Homer

Aquesta cita és d’Homer, i vol dir que som pols i ombra. La vaig descobrir fa un any mentre llegia una novel·la de Cassandra Clare, “Àngel Mecànic”, i immediatament me’n vaig enamorar.

La nostra vida és relativament curta. Quan s’acabi, cremaran els nostres cossos i acabarem essent ombres de la història. Per molt que aconseguim grans fites a la vida, a tots ens espera el mateix; ningú no se n’escaparà.

Per altra banda, és també una lliçó; hem de viure la vida aprofitant-ne tots els instants perquè tots sabem que és curta i només en tenim una.