escola mireia

Educació infantil,
primària i secundària obligatoria

NO SOC MASSA DE MUNTANYA

2023-2024. Martí Parodi

Des de fa dos anys, el model de sabata “Nike Air Jordan”, dissenyat per Charles Booker, no ha parat de ser el número u en vendes de sabates arreu del món, ja que és un disseny molt portable en diferents ocasions, és elegant i amb estil. Així doncs, avui li faré una entrevista.

Quina és la teva història?

Vaig néixer a una fàbrica d’Indonèsia. D’allà vaig anar en avió a Barcelona acompanyada de moltes sabates iguals que jo. Quan vaig aterrar, em van portar a una botiga de calçat molt famosa i el meu amo actual em va comprar.

Com et vas sentir el dia que et van comprar?

Vaig estar contenta perquè volia dir que hi ha una persona a al qual li semblo guapa, però alhora trista perquè em vaig haver de separar de les meves companyes amb qui vaig fer el viatge d’avió. Finalment, nerviosa perquè per primera vergada a la vida, sortiria al carrer.

En quins llocs t’agrada que t’utilitzi el teu amo?

M’agrada anar pels carrers de la ciutat perquè és un lloc força net, però sobretot m’agrada que em faci sevir quan va a jugar a bàsquet perquè la sensació quan m’elevo de la pista és indescriptible.

I ara, al revés. En quins llocs no t’agrada massa que t’utilitzi?

No m’acaba d’agradar caminar per la muntanya perquè m’embruto de fang i el terreny està ple de petites pedres que em fan malbé la sola.

Quina ha estat la teva pitjor experiència?

Va ser fa unes quatre setmanes. Anava passejant pel carrer. El meu amo no mirava el terra perquè estava abduït amb el mòbil i va trepitjar una caca de gos. Va ser una situació realment desagradable. No cal entrar en detalls. Sortosament, és un noi molt curós i em va netejar de seguida. Com que se’m pot posar a la rentadora, ho va fer. Vaig sortir neta com el primer dia, tot i que una mica marejada per  les voltes que fa aquest electrodomèstic.

Quin és el teu somni?

M’agradaria que l’amo em portés a una botiga especialitzada en fer dissenys de calçat esportiu i que em fes un canvi d’aspecte. També m’agradaria que quan estigui vella i l’amo no em necessiti, en comptes de llençar-me voldria que em reciclés o bé que em donés a algú a qui encara pogués fer algun servei.

EL CUB MÉS FAMÓS DEL MÓN

2020-2021. Leila Alonso

Avui tenim amb nosaltres un dels petits grans èxits dels anys 80. Segurament molts de vosaltres el coneixeu, i és que ha estat un dels passatemps més populars per a moltes persones, fins i tot actualment.

Què ens pots explicar dels teus primers anys?

La meva història comença l’any 1974 a Hongria. El meu creador, Erno Rubik, en un moment d’inspiració, va construir un trencaclosques tridimensional de colors en forma de cub. Tenia sis colors diferents: blanc, groc, taronja, vermell, blau i verd. Durant els meus primers sis anys, la meva vida va ser força avorrida perquè no vaig gaudir de massa acció, que diguem.

Com vas arribar a ser tan popular?

Tot va començar l’any 1980, quan la companyia “Ideal toy company” em va començar a vendre. De fet, aquell mateix any vaig guanyar el premi alemany com a millor joc de l’any, dins la categoria del millor trencaclosques, i això em va popularitzar bastant.

Personalment, com t’agrada més estar: muntat o desmuntat?

Sincerament, em fa més gràcia estar desmuntat, però veure que la gent m’aconsegueix muntar em fa molt feliç. Sento com si fos la meva autorealització personal.

S’han fet molts estudis matemàtics sobre tu, com per exemple el nombre de combinacions possibles en un cub com tu. Què n’opines?

N’he llegit bastants articles i, la veritat, és que m’han sorprès molt. He conegut moltes coses de mi mateix que no sabia. Una d’elles és la quantitat de combinacions que tinc. No crec que en tota la meva vida les a arribi a veure totes.

I per concloure, com valores l’impacte que has tingut en el món?

Veient com sóc ara, la meva carrera professional ha canviat radicalment. M’he aconseguit adaptar a la gran família de cubs que hi ha, fins i tot tinc alguns cosins en forma de piràmide. Puc concloure, sense cap mena de dubte, que el món de Rubik té corda per a molta estona.

ENTREVISTA "ESPECIAL": UNA BOSA DE MÀ

2020-2021. Núria Moreno

Avui parlarem amb una bossa d’una coneguda marca. És de color marró fosc, amb una flor dibuixada al maig. Té dues nanses llargues i a dins molts departaments per a posar les claus, el mòbil, etc. Tot i que el poden portar tant homes com dones, aquest en concret és propietat d’una noia rossa, d’uns vint-i-sis anys aproximadament, que sempre va molt elegant.

Quina relació tens amb la teva propietària?

La meva propietària és la Júlia. És una noia tranquil·la i em cuida molt bé. Ja fa tres anys que em té, i continuo igual de nou com el primer dia. Sempre em combina bé amb la roba i el calçat, i crec que sóc la seva preferida perquè em porta sempre a tot arreu.

D’on vens?

Vinc d’un país més aviat pobre, el Marroc. La meva marca té moltes fàbriques allà i fan milions de bosses com jo. També se’n fan d’altres de diferents mides i materials. A mi em van fer de cuir, però també n’hi ha de roba i de plàstic. Del Marroc em van portar cap aquí en un vaixell i, després de moltes hores de viatge, vaig arribar a Manresa, a la botiga on la Júlia em va comprar.

Veig que tens molts departaments, alguns amb cremallera i d’altres, no. Per a què serveixen?

Tinc vuit departaments de diferents mides. A la part del davant en tinc tres que serveixen per guardar les claus, les targetes, algunes monedes i mocadors. Al mig hi ha dos departaments més però més grans on la Júlia posa el moneder, l’ampolla d’aigua i a vegades un mocador de coll per si fa fred. I al darrera tinc una butxaca amb cremallera per a les coses més importants, com documents o fins i tot el mòbil.

Tens alguna anècdota curiosa que recordis especialment?

En tinc una de molt bona. Dos dies després que la Júlia em comprés, vam anar al cinema amb les seves amigues. Mentre compraven les entrades, em va deixar damunt d’una cadira, es va despistar i allà em vaig quedar. Després d’uns minuts, un bon home em va trobar i em va portar a l’oficina d’objectes perduts. Mentrestant, es veu que la Júlia em buscava desesperadament per tot arreu. No va ser fins una hora més tard que va recordar l’existència de l’oficina i allà em va trobar.

ENTREVISTA "ESPECIAL": HERCULES POIROT, EL DETECTIU DEL SEGLE

2020-2021. Èric Gil

Hèrcules Poirot és un detectiu belga de gran renom que ha resolt multitud de casos reconeguts arreu del món. Ha treballat a la BBC i en altres mitjans per resoldre complicadíssims casos d’assassinats, com el conegut com a la mort en el Nil. Avui hem tingut la meravellosa sort que estigui a Barcelona, i ens ha concedit una mica del seu temps per a parlar amb ell.

Què pensa de la seva feina? És apassionant?

És molt soferta, m’he de moure molt (explica mentre riu). Ara, fora bromes; he de dir que la meva feina és d’allò més entretinguda i em permet entrenar la meva matèria gris. Per altra banda, amb el temps he guanyat massa fama.

M’agrada que tregui el tema de la fama. Com la porta?

Aquesta fama innecessària em complica moltes vegades mantenir l’anonimat per treballar amb més minuciositat. Hi ha gent que es dedica a publicar els meus casos i fer-los virals, com el memorable cas de l’assassinat de Roger Ackroyd en el qual el mateix assassí va ser l’escriptor del relat o el cas de l’Orient Express, que a base d’investigacions es va publicar la veritat sobre el cas i com el vaig resoldre.

És vostè francès?

Com dius? Te’n rius de mi? Com pot ser que un periodista sigui capaç de fer-me aquesta pregunta tan ofensiva quan se suposa que s’ha preparat l’entrevista? Sóc belga, de la part més del sud de Bèlgica, on es parla francès, però des de fa uns quants anys visc a Londres.

Era broma, ja ho sabia. Em pot dir, ara que ja hem animat una mica la conversa, alguna informació sobre el seu últim cas?

Ara mateix estic treballant en la recerca de quatre grans, o així es fan anomenar. Ja me l’han jugat unes quantes vegades, i sembla que serà difícil atrapar-los.

I... com avança la investigació?

Un bon detectiu mai revela què dedueix fins que n’està segur del tot. A més a més, pensi “mon ami” que el més probable és que aquesta gent que es fa anomenar “els quatre grans” llegeixin aquesta entrevista i, per tant, hi busquin els meus punts febles.  Imagini les conseqüències si revelés informació. Ja me l’estic jugant explicant-li que vaig darrere seu, però tampoc no em preocupa massa, ja que si tenen com a mínim dos dits de front ja se n’haurien adonat.

Entenc, doncs, millor canviar de tema?

Li ho prego, “mon ami”.

Expliqui’m el seu mètode de deducció.

Per a fer-ho, utilitzaré una de les frases dels meus escriptors preferits, Sir Arthur Conan Doyle, i així els lectors d’aquest bloc hauran d’activar les seves cèl·lules grises i intentar treure les pròpies conclusions: “Quan s’eliminin totes les coses impossibles, l’última que quedi, per més difícil que sembli, és l’única veritat”.

Sherlock Holmes, oi?

Exactament. Havia de llegir els llibres del detectiu amb qui tant em comparen.

I, posats a parlar del tema, què en pensa d’aquesta comparació?

Sherlock Holmes és un personatge de ficció; jo, no. A vegades m’enfado quan em presenten algú i diu “És vostè un Sherlck Holmes, però real” (diu, tot molest). No és cert; no m’hi assemblo gens (assenyalant-se l’enorme panxa). Els seus casos no tenen res a veure amb els meus. Els seus són més aviat aventures amb un aire detectivesc i relatades per un home que no entén ni la meitat de les coses que passen. En canvi, els meus requereixen d’un intel·lecte superior i d’una matèria grisa que no tothom pot tenir.

Abans d’acabar li agradaria afegir alguna cosa més?

Sí. M’agradaria dedicar aquesta entrevista a Punkie, a qui li encanten les clàssiques històries de detectius, amb assassinats, investigacions, i un llarg llistat de sospitosos. Paraules de Mary (i riu per sota el nas).