escola mireia

Educació infantil,
primària i secundària obligatoria

EL CUB MÉS FAMÓS DEL MÓN

2020-2021. Leila Alonso

Avui tenim amb nosaltres un dels petits grans èxits dels anys 80. Segurament molts de vosaltres el coneixeu, i és que ha estat un dels passatemps més populars per a moltes persones, fins i tot actualment.

Què ens pots explicar dels teus primers anys?

La meva història comença l’any 1974 a Hongria. El meu creador, Erno Rubik, en un moment d’inspiració, va construir un trencaclosques tridimensional de colors en forma de cub. Tenia sis colors diferents: blanc, groc, taronja, vermell, blau i verd. Durant els meus primers sis anys, la meva vida va ser força avorrida perquè no vaig gaudir de massa acció, que diguem.

Com vas arribar a ser tan popular?

Tot va començar l’any 1980, quan la companyia “Ideal toy company” em va començar a vendre. De fet, aquell mateix any vaig guanyar el premi alemany com a millor joc de l’any, dins la categoria del millor trencaclosques, i això em va popularitzar bastant.

Personalment, com t’agrada més estar: muntat o desmuntat?

Sincerament, em fa més gràcia estar desmuntat, però veure que la gent m’aconsegueix muntar em fa molt feliç. Sento com si fos la meva autorealització personal.

S’han fet molts estudis matemàtics sobre tu, com per exemple el nombre de combinacions possibles en un cub com tu. Què n’opines?

N’he llegit bastants articles i, la veritat, és que m’han sorprès molt. He conegut moltes coses de mi mateix que no sabia. Una d’elles és la quantitat de combinacions que tinc. No crec que en tota la meva vida les a arribi a veure totes.

I per concloure, com valores l’impacte que has tingut en el món?

Veient com sóc ara, la meva carrera professional ha canviat radicalment. M’he aconseguit adaptar a la gran família de cubs que hi ha, fins i tot tinc alguns cosins en forma de piràmide. Puc concloure, sense cap mena de dubte, que el món de Rubik té corda per a molta estona.