escola mireia

Educació infantil,
primària i secundària obligatoria

LA COMPETÈNCIA DELS VIDEOJOCS ÉS UN ESCÀNDOL

2021-2022. Nicolás Felipe

El dia 19 de gener de l’any 2022, Microsoft va comprar l’empresa de videojocs Activision Blizzard, per la mòdica quantitat de 68 mil milions de dòlars. Aquest fet ha causat un enrenou gegant a la comunitat, ja que el 2023, amb la compra finalitzada, Microsoft té els drets de tots els estudis de la companyia, amb tot els jocs famosos que desenvolupen. Això els dona llibertat de fer el que vulguin amb aquests jocs i el que s’espera és que els converteixin en exclusius de XBOX (consola de Microsoft) per augmentar les vendes, ja que Activision és propietària de molts dels jocs més importants actualment. Tot això ha repercutit en les accions de Sony, la competència directa, les quals han baixat un 13%, perdent així més de 20 milions de dòlars.

Aquest moviment ha causat un enrenou a les xarxes socials i baralles entre jugadors de diferents bàndols. A la generació passada de consoles, Sony va dominar completament el mercat per culpa d’alguns errors de Microsoft, però ara, mentre Sony no anunciava res important creient que li sortiria igual de bé, Microsoft s’ha enfortit i està reunint una gran quantitat de fanàtics.

La competència de consoles s’està convertint en una espècie de guerra freda on guanya qui té la cartera més plena. Els jugadors defensen les seves companyia sense condicionants, tot i que reconeixen que alguna pràctica és incorrecta, i insulten els altres per no tenir la seva consola, sense respectar la diversitat de gustos i, per tant, d’opinions.

Les comunitats es barallen per bajanades i no s’adonen que finalment tots hauríem d’estar units i compartir la nostra passió pels videojocs.

YOUTUBE

2019-2020. Leila Alonso i Verònica Manresa

És un lloc web on els usuaris poden penjar i compartir vídeos. Va ser creat per tres antics treballadors de PayPal el febrer de 2005. Actualment, és tan utilitzat arreu del món que es calcula que  cada minut s’hi pengen tres-centes hores de vídeos. És molt popular gràcies a la possibilitat de tenir vídeos personals de manera senzilla. Té una varietat de clips de pel·lícules, programes de televisió i vídeos musicals. Qualsevol usuari de la xarxa social té al seu abast la potencialitat de convertir-se en un mitjà de masses. Des de diaris personals fins a tutorials, passant per vídeos de gatets, aquests usuaris han canviat de manera radical el món de la comunicació i l’entreteniment.

El primer vídeo que es va penjar el 23 d'abril de 2005 duia el títol de "Me at the Zoo", i  mostra imatges del cofundador Jawed Karim al Zoològic de San Diego.

Youtubers famosos: Pewdiepie (106M), Dude Perfect (47,3 M), HolaSoyGerman (40M), JuegaGerman (37,1M), Rubiuswtf (36,1M), Fernanfloo (34,1M), Vanoss Gaming (24,9M), Logan Paul (20M), Jake Paul (19,7M), Auron Play (18,9M), Werevertomorro (16,6M), TheWillyrex (16,2M), TheGreg (14,9M), DalasTeview (8,95M), Wismichu (8,82M), Yuya (24,1M), Jenna Marbles (20M=, Liza Koshy (17,7M), Lele Pons (15,4M), Caeli (16,2M), Mariale (12,5M), Liza Koshy too (7,97M).

Grups: Badabun (42,2M), Smosh (24,9M), Enchufe Tv (22M).

Aquests youtubers han arribat a moure centenars de milers de persones en un esdeveniment, tenen milions de fans que els segueixen diàriament i sovint hi estableixen una mena d’amistat. Els ingressos que obtenen provenen les visualitzacions que tenen els seus vídeos. Tot i que la xarxa social paga poc als usuaris “top”, és sens dubte una plataforma excel·lent per donar-se a conèixer i, acabar signant contractes de propaganda o engegant campanyes.

Molts youtubers intenten saber com funciona el sistema de recomanacions de la plataforma, ja que fa que el contingut que pugen es faci popular de manera més ràpida. La gent pensa que aquest sistema funciona com una espècie de qüestionari: fa una sèrie de preguntes i segons el resultat, puntua d’una certa manera per recomanar els vídeos que els sembli més idoni. Això és mentida perquè l’any 2018, per evitar especulacions, Youtube va canviar l’algoritme i ara és una IA (intel·ligència artificial).

ELS DRETS HUMANS

2019-2020. Martina Ros

L’any 1945 es constitueix l’Organització de les Nacions Unides, ONU. Els drets moderns es van signar a la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada i proclamada el 10 de desembre del 1948, en la qual es van resumir els articles en trenta i al llarg del temps s’han anat adaptant a tractats internacionals i lleis locals.

El continent de l’Àfrica és un dels continents amb més recursos de tot el món, no obstant això, és l’anomenat Tercer Món. La gent viu en la pobresa cada dia, sense aliments ni aigua potable.

Segles enrere, l’home blanc va conquerir part de l’Àfrica, i encara ara ens quedem amb la major part dels seus recursos naturals. Els governs corruptes no tenen diners per ajudar la gent, però si per comprar armes i provocar guerres. La solidaritat dels governs mundials és nul·la.

Els diners ens fan egoistes i despietats. Cada dia tinc un plat a taula, obro l’aixeta i surt aigua i ni penso en res més perquè és normal. Per això, el fet de saber que hi ha persones morint-se per culpa de l’escassedat de menjar i d’aigua és lluny de la nostra normalitat.

Sabem de l’existència d’uns Drets Humans, però qui els compleix? No tothom té una llar, ni és lliure ni té uns drets, fins i tot encara a alguns països és legal la pena de mort. Vulnerar aquests drets és tractar la persona com si no fos un ésser humà; defensar-los és exigir que la dignitat de totes les persones sigui respectada.

Hem de recordar que els drets humans són uns drets bàsics per tal garantir que tinguem una vida digna i que ens protegim contra les injustícies que atemptin contra la nostra dignitat. Sense importar l’origen ètnic, la classe social, la nacionalitat, el sexe, l’edat, l’orientació sexual o la religió... l’objectiu dels drets humans és una societat que respecti a tots per igual.

EL CANVI CLIMÀTIC

2019-2020. Verònica Manresa. 

El canvi climàtic "és la modificació del clima que ha tingut lloc respecte del seu historial a escala regional i global. Es tracta de canvis d'ordre natural, però actualment es troben associats amb l'impacte humà sobre el planeta".

Tenim més o menys clar quin és el significat d’aquesta definició, però... quines mesures podem prendre dins les nostres possibilitats per a disminuir el nostre impacte personal? Hem fet un  petit recull de setze mesures que tenim al nostre abast.

1. Rebutjar bosses de plàstic a l’hora d’anar a comprar. Podem comprar aliments mínimament envasats i reduïm també la utilització del paper d’alumini.

2. Utilitzar els contenidors per a reciclar paper (blau), vidre (verd) i plàstic (groc). També els punts verds per a millor la qualitat del reciclatge, que estan destinats a recollir productes que necessiten un tractament especial. Així doncs, no només evitem la destrucció del medi sinó que també reduïm els costos.

3. Separar la matèria orgànica perquè la seva descomposició provoca l’emissió de gasos contaminants.

4. Aïllar finestres i portes per augmentar l’eficiència energètica, amb la qual cosa estalviarem un 3o% d’energia. Una manera senzilla és enganxar rivets plàstics als marcs de les portes i de les finestres, la qual cosa ens evita fer obres a casa.

5. Ajustar la temperatura de la calefacció i de l’aire condicionat. La calefacció ha d’estar entre els 19 i els 21 graus, abans d’anar a dormir és millor apagar-la i no hem de tapar els radiadors amb mobles o amb qualsevol altre objecte. Per altra banda, l’aire condicionat ha d’estar a 26 graus i no hem d’abaixar la temperatura quan s’engega perquè l’habitació no es refreda abans.

6. Substituir els electrodomèstics antics per d’altres més eficients. El cost dels de classe A (els més eficients) s’amortitza l llarg de la seva vida útil amb el pagament del rebut de la llum. També hem posar la rentadora o el rentaplats només quan estiguin plens i no a mitges.

7. Desconnectar del tot els aparells electrònics quan no s’utilitzen amb l’interruptor de l’aparell i no amb el comandament a distància. Fent aquesta acció, estalviem uns cinquanta euros a l’any.

8. Reduir el consum d’aigua mitjançant un vàter amb un sistema de doble descàrrega, instal·lar airejadors a les aixetes que facin disminuir la quantitat d’aigua que en raja, aturar l’aigua mentre ens raspallem les dents o ens ensabonem el cos també són accions que podem fer sense massa esforç.

9. Apagar els llums i renovar les bombetes. Hem de saber que no surt a compte deixar els fluorescents encesos pensant que estalviem perquè no és cert.

10. Augmentar la generació d’energia neta sense emissions és una aposta de futur, malgrat actualment hi ha un decret del govern espanyol que penalitza l’autoconsum elèctric.

11. Rentar la roba a baixa temperatura i estendre a l’aire lliure, reduir la quantitat de detergent, fer servir programes curts i netejar els filtres permet que l’ús de la rentadora sigui més eficient. També podem aprofitar el sol i el vent en comptes d’utilitzar l’assecadora, així estalviem i la roba no es fa malbé tan de pressa.

12. Consumir menys carn, més productes de temporada, escollir aliments ecològics i evitar el menar processat ajuda a reduir les emissions que genera el transport, el procés de producció dels aliments i és també alhora un benefici per a la nostra salut.

13. Extremar la precaució per evitar incendis quan anem al bosc, utilitzar a casa calderes de biomassa o reciclar l’arbre de Nadal després de festa també és una manera d’assegurar l’origen sostenible de la fusta. En aquest apartat també hi hem d’incloure fomentar el paper reciclat i la necessitat d’imprimir només el que és imprescindible i per les dues cares del paper.

14. Ajustar la compra i el consum de plats i coberts de plàstic i tovallons d’un sol ús. Tot i que en determinades circumstàncies són molt útils, són un exemple del que suposa un consum poc responsable mediambientalment. Hem d’escollir d’altres opcions amb més recorregut.

15. A un nivell que ens queda una més lluny, hem de reduir els viatges laborals i apostar per les videoconferències fent reunions a distància utilitzant les noves tecnologies, i si ens apropem al nostre entorn, podem deixar el cotxe a casa i prioritzar el transport públic i la bicicleta. També podem optar pel vehicle elèctric, tot i que de moment tenen un preu elevat, o sigui que l’opció de l’híbrid és una bona estratègia.

16. Lluitar contra les espècies exòtiques invasores i preservar els animals en perill d’extinció no representa una millora del clima, però la consciència sobre la defensa de la biodiversitat sí que ho és perquè els ecosistemes que funcionen bé obtenen beneficis econòmics, i si defensem els animals en perill d’extinció també hem de defensar els hàbitats on viuen, perquè sovint l’origen de la problemàtica és la degradació d’aquests llocs.

 

 

  • 1
  • 2