escola mireia

Educació infantil,
primària i secundària obligatoria

ELS DRETS HUMANS

2019-2020. Martina Ros

L’any 1945 es constitueix l’Organització de les Nacions Unides, ONU. Els drets moderns es van signar a la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada i proclamada el 10 de desembre del 1948, en la qual es van resumir els articles en trenta i al llarg del temps s’han anat adaptant a tractats internacionals i lleis locals.

El continent de l’Àfrica és un dels continents amb més recursos de tot el món, no obstant això, és l’anomenat Tercer Món. La gent viu en la pobresa cada dia, sense aliments ni aigua potable.

Segles enrere, l’home blanc va conquerir part de l’Àfrica, i encara ara ens quedem amb la major part dels seus recursos naturals. Els governs corruptes no tenen diners per ajudar la gent, però si per comprar armes i provocar guerres. La solidaritat dels governs mundials és nul·la.

Els diners ens fan egoistes i despietats. Cada dia tinc un plat a taula, obro l’aixeta i surt aigua i ni penso en res més perquè és normal. Per això, el fet de saber que hi ha persones morint-se per culpa de l’escassedat de menjar i d’aigua és lluny de la nostra normalitat.

Sabem de l’existència d’uns Drets Humans, però qui els compleix? No tothom té una llar, ni és lliure ni té uns drets, fins i tot encara a alguns països és legal la pena de mort. Vulnerar aquests drets és tractar la persona com si no fos un ésser humà; defensar-los és exigir que la dignitat de totes les persones sigui respectada.

Hem de recordar que els drets humans són uns drets bàsics per tal garantir que tinguem una vida digna i que ens protegim contra les injustícies que atemptin contra la nostra dignitat. Sense importar l’origen ètnic, la classe social, la nacionalitat, el sexe, l’edat, l’orientació sexual o la religió... l’objectiu dels drets humans és una societat que respecti a tots per igual.