escola mireia

Educació infantil,
primària i secundària obligatoria

TOT TÉ UN PREU... O NO

2022-2023. Nicolás Felipe

Tot té un preu. Sí; tot té un preu. És cert. “Tot té un preu” és d’aquelles expressions que tot hem fet servir alguna vegada, però que en el fons no sabem ben bé què significa. O millor dit, el que volem dir realment és una altra cosa que dit directament així sona malament: “gairebé tot té un preu”. Aquesta expressió és millor perquè “tot” és molt fort.

Qui més qui menys sap que hi ha coses que podria posar preu, i d’altres que no en seria capaç. Costa pensar en un preu per al somriure d’un amic, l’abraçada després de l’espera impacient o aquell cafè tranquil mentre ens expliquem a poc a poc la vida que va passant. És dur posar preu a moltes circumstàncies de la nostra vida, especialment les relacions personals.

El món del preu té la seva complexitat. Gairebé tots estem acostumats al descompte. Seria una cosa així com que en determinades circumstàncies estaria permès rebaixar el nostre nivell de compromís, de responsabilitat a la vida. Són les petites infidelitats i les fallades lleus que ens recorden que les coses valuoses sempre ho són, però a vegades ens podem relaxar una miqueta i tampoc no passa res.