escola mireia

Educació infantil,
primària i secundària obligatoria

Sistema robòtic DaVinci

comunicació i xarxes socials

2018-2019. Martina López. 3r ESO

Tots sabem que les xarxes socials són aplicacions o webs creades per a comunicar-nos en la distància. Les primeres i més conegudes són Twitter i Facebook, creades el 2006 i el 2007. D’altres també molt populars són: WhatsApp, Instagram, Hangout, YouTube o Pinterest.

Habitualment utilitzo el WhatsApp i l’Instagram per a comunicar-me amb gent amb qui em relaciono diàriament. Però també em permet establir relacions amb aquells que viuen lluny i amb qui tinc un contacte més esporàdic. Per altra banda, també he conegut gent a traves d’aquestes xarxes amb qui tinc una relació diguem-ne de cordialitat. Hi ha qui les utilitza i n’amaga la personalitat. És a dir, fingeix que és algú que en realitat no existeix. Segons el nivell d’aquest engany, pot ser només superficial i no tenir massa importància, però també pot arribar a ser un greu problema.

Cal pensar sempre abans d’enviar missatges o de penjar fotos: diria això a aquesta persona si la tingués davant meu? Ensenyaria aquesta foto a qui fos sense cap mena de problema?

Estem d’acord que l’ús de les xarxes socials va lligat a seguir una moda concreta, i sempre que se’n faci un ús racional i responsable, no hi ha res a dir. Ara bé, hem de tocar de peus a terra i ser conscients que les opinions que realment ens han d’importat són les d’aquells qui realment ens coneixen i ens aprecien perquè pertanyen al nostre cercle més proper.

Com a resum de tot això, a l’aula d’informàtica tenim un cartell molt interessant que es titula “A Internet posa-hi seny” i diu així: Navegant per Internet...


1. No et creguis tot allò que trobis o llegeixis a Internet.

2. Inventa contrasenyes difícils i no les donis a ningú.

3. Fes servir un àlies que només coneguin els teus amics.

4. No obris correus de desconeguts. Elimina’ls.

5. A Internet, no tot és el que sembla i no tothom és amic.

6. Assegura’t que tens l’antivirus instal·lat i actualitzat.

7. A les xarxes socials no acceptis l’amistat de desconeguts ni parlis amb ells.

8. No comparteixis les teves dades personals.

9. A les xarxes social pensa-t’ho dues vegades abans de publicar res.

10. Si tens algun dubte, pregunta als teus pares o professors.