escola mireia

Educació infantil,
primària i secundària obligatoria

IPCC

2019-2020. Verònica Manresa i Leila Alonso

Aquest és un organisme encarregat d’analitzar a nivell mundial la informació científica, tècnica i socioeconòmica referent al risc que suposa el canvi climàtic provocat per les activitats humanes. Les anàlisis i les conclusions a les quals arriben es redacten en un informe que elaboren cada set anys i que consta de tres parts: Base científica, Impactes-Adaptació-Vulnerabilitat, i Mitigació del canvi climàtic.

S’anomena Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (GIECC o IPCC, en les seves sigles en anglès, Intergovernmental Panel on Climate Change). Va ser creat el 1988 pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (ONU-Medi Ambient) i l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), que tres dècades després compta amb la participació de 195 països. En ell col·laboren centenars d’especialistes de tots els àmbits i parts del planeta.

El darrer informe general és de l’any 2015, tot i que el 2018 se’n va publicar un d’especial sobre la necessitat de limitar la temperatura a 1,5ºC respecte a nivells preindustrials, seguit d’un altre el mateix any sobre l’ús de la terra i el canvi climàtic. A finals de setembre surt el darrer dedicat als oceans i la criosfera en un clima canviant.

Amb aquests informes, la classe política disposa de la informació necessària per a adoptar les mesures oportunes de mitigació i adaptació. Per això, actualment l’IPCC és la millor i més fiable font científica per documentar-se i actuar en conseqüència.