FOSSA DE LES MARIANES
2019-2020. Berta Martínez
La Fossa de les Marianes és un gran forat al fons del Pacífic nord-occidental, a mig camí entre la costa d’Indonèsia i la de la Xina. Té la gran particularitat que és la fossa de major profunditat de planeta. Es calcula que la seva profunditat és de 2250 Km de profunditat i 70 Km d’ample, tenint en compte que la mitjana de profunditat del mar és de 4 km.
Conté un equivalent d’aigua mil vegades més gran que la de la Terra. Per això la il·luminació és pràcticament inexistent, i la temperatura és molt baixa també per la gran profunditat.
A les Marianes hi ha un ecosistema totalment adaptat a les altes pressions del fons. Es creia que era impossible que hi hagués vida, fins que uns científics van descobrir un tipus de calamar gegant i més de dues-centes formes de vida unicel·lulars datats de fa prop de sis milions d’anys i que podrien ser restes prehistòriques.
Una característica que fa que sigui un lloc misteriós és que l’home no hi pot accedir directament i només es pot guiar per les mostres que agafen els aparells tecnològics que fa servir per arribar al fons de la fossa, ja que és impossible aguantar la gran pressió que hi ha a aquesta profunditat.