escola mireia

Educació infantil,
primària i secundària obligatoria

ET SORPRÈN SABER QUE...

2019-2020. Martina Ros

Aquest challenge, repte,  ha estat molt viral i és que bàsicament consisteix a publicar certs descobriments que segurament no sabies. A mi m'han sorprès, i per això els vull compartir.

-El foc no té ombra. Et sorprèn? Això és així perquè el foc no és sòlid. Així que no, no és màgia, sinó ciència.

-La grapadora té una tapa a la base que es pot treure i serveix per a guardar-hi les grapes. O sigui que a partir d’ara, ja no cal tenir més grapes per l’estoig amb el perill que suposa pels dits.

-El personatge de Popeye es diu així pel seu ull sortit (pop-eye) i no perquè ens fes menjar espinacs.

-Hi ha una tecla al mòbil per a escriure els punts suspensiu, i és la del punt que has d’aguantar premuda una estona. Ja no cal que escrivim els tres punts d’un en un.

 -La majoria de llepolies estan fetes d’intestins d’animals. Tan bones que són, sort que no escriuen tots els ingredients perquè potser no tindrien tants adeptes.

 - L’any 1889, el cuiner Raffaele Esposito, de la pizzeria Brandi, va crear la pizza Margarida per honrar la reina d’Itàlia, Margarida de Savoia. El xef va condimentar la pizza amb tomàquet, mozzarella i alfàbrega per representar els colors de la bandera italiana.

 -El color vermell de les fruites i de les verdures es deu a la seva alta composició en licopè, un antioxidant que ajuda a prevenir l’envelliment cel·lular. Per tant, hem de tenir en compte el color dels aliments pels seus beneficis.

 -Curiositats del nostre cos: és impossible respirar i empassar al mateix temps; el polze de qualsevol mà mesura el mateix que el nas del mateix cos; una cèl·lula sanguínia tarda seixanta segons a recórrer tot el cos humà; les cèl·lules més grans són les òvuls, mentre que les més petites són els espermatozoides; l’ADN humà és idèntic en un 50%  a l’ADN d’un plàtan; dels 206 ossos d’un humà adult, 52 es troben als peus; el cos humà pot resistir set dies sense aliment, però només dos sense aigua.

 -Les fulles dels arbres canvien de color i passen dels tons vermellosos als marrons, passant per grocs i ataronjats quan els dies comencen a ser més curts perquè l’absència de llum fa que la producció de tres dels seus pigments disminueixi. La clorofil·la és el que fa que tinguin el color verd; quan els dies són més curts i les temperatures més fresques, es descompon i desapareix. Els carotenoides col·laboren també en la fotosíntesi però en menor escala. Per això quan el color verd de la clorofil·la desapareix, veiem el groc dels carotenoides. Les antocianines són el tercer pigment i són de color vermell, i són les darreres en desaparèixer.