escola mireia

Educació infantil,
primària i secundària obligatoria

UN GRAN INVENT: LA NEVERA

2019-2020. Joaquim Felipe

Una nevera, gelera, frigorífic o refrigerador és un electrodomèstic que serveix per a conservar productes a una temperatura prop del punt de congelació, que és cap a 4⁰C. El seu inventor va ser Charles Tellier l’any 1876.

No va ser fins al 1913 que es va posar a la venda la primera nevera elèctrica a Chicago: era el Domestic Electric Refrigerator. Tot i això, l'aparell que es va fer més famós va ser la nevera Kelvinator, presentada el 1918, si bé el primer frigorífic domèstic que es va comercialitzar a Europa va ser la sueca Electrolux, que es va començar a fabricar en sèrie a partir del 1931.

La seva invenció va suposar una revolució en els sistemes de conservació. Els primers frigorífics domèstics no funcionaven amb electricitat com els d’ara, sinó que s’havia de col·locar a dins una barra de gel que es venia en botigues i quan es fonia, se n’hi havia de posar una altra. Antigament s’utilitzava l’amoníac, després el freó que no era tan perillós, però produïa efectes nefastos en la capa d’ozó i a partir del 1992 Greenpace va promoure materials que no l’alteressin.

El primer model que es va veure al nostre país va ser el model Frigidaire, de General Motors, i es va presentar en el marc de l'Exposició Universal de Barcelona el 1929. Però haurien de passar més de vint anys perquè la nevera elèctrica fos un electrodomèstic d'ús generalitzat.

Cap als anys seixanta, Catalunya es va anar obrint a poc a poc al comerç internacional i el despertar del consumisme van portar les neveres a les cases, i tot i que al principi feien un soroll força molest, es van perfeccionar i van acabar convertint-se en el que són avui: un aparell imprescindible a la cuina i a molts comerços i centres de salut.