escola mireia

Educació infantil,
primària i secundària obligatoria

DÉU A L'ARCA I FORD A LES PRESTATGERIES

2021-2022. Èric Gil

“Déu a l’arca i Ford a les prestatgeries”, Aldous Huxley

Aquesta cita d’Aldous Huxley apareix en el llibre “Un món feliç”, en el capítol 17, durant una discussió entre un dels protagonistes, John, i el líder totalitari mundial, Mustafa Mond. La seva intenció és expressar que la seva societat capitalista ideal abandona els ensenyaments de Déu i abraça les idees d’un capitalisme extrem, representat per la figura de Henry Ford.

M’agrada posar aquesta cita en contraposició a la famosa cita del filòsof alemany Friedrich Nietsche “Déu ha mort”. Tot i ser mencionades en contextos diferents, ambdues tenen un punt de semblança: la moralitat i la fi com a part de la vida. Les ensenyances de Déu es basen en la fe, que no és més que la resposta a aquella necessitat dels homes d’emetre l’inexplicable, de combatre les pors i d’evitar la solitud davant l’univers.

La fe també ensenya que no som més que nosaltres mateixos i que pertanyem a Déu sense estar lligats a cap bé material. També explica que la mort s’ha de témer, però alhora és un trànsit a una altra etapa, una ascensió a alguna cosa més gran. La fe s’ajuda d’aquestes idees per promoure un comportament moral utilitzant la poder de poder-se quedar sense aquesta ascensió final.

Totes aquestes idees mencionades de la fe no poden existir en una societat capitalista ideal perquè el sistema capitalista és per naturalesa immoral. Els éssers humans són eines de consum que permeten mantenir una economia estable. No som de Déu, sinó propietat d’allò que consumim.