escola mireia

Educació infantil,
primària i secundària obligatoria

JOVENT, ALCOHOL I DROGUES

2021-2022. Natàlia Simarro

Ja fa molts anys que la societat en general coneix els efectes negatius del consum de l’alcohol i de les drogues. De fet, l’alcohol és també una droga, però no sé massa per què els anomenem per separat. Molts nois i noies comencen des de molt joves a experimentar voluntàriament el consum d’aquestes substàncies.

Són molts els motius que porten els joves a consumir aquest tipus de substàncies, el més habituals són per a ser acceptat en un grup social, per a adaptar-se a l’entorn, i també per evadir-se de situacions difícils de gestionar, com problemes familiars, relacions sentimentals complicades, fracàs escolar, etc.

Les substàncies més consumides pels joves són el tabac i les begudes alcohòliques atesa la facilitar d’accedir-hi. Es calcula que fins a un 70% del jovent consumeix aquest tipus de substàncies de manera habitual. Seguidament, trobem el consum de drogues com són l’haixix o la marihuana, que consumeixen habitualment fins als 50% dels joves. Finalment, les drogues obtingudes a partir de processos químics, com són l’heroïna, la cocaïna i l’èxtasi , que consumeixen de manera relativament habitual el 35% dels joves. És molt freqüent que els joves consumeixin tot tipus de drogues de manera simultània.

Davant d’aquestes xifres, ens hauríem de plantejar què és el que falla en la nostra societat perquè els joves, malgrat conèixer-ne el risc del consum, segueixin consumint de manera generalitzada. Els anys passen i els governs canvien, però la problemàtica subsisteix. Ens hauríem de plantejar seriosament la següent pregunta: Qui està fent les coses tan malament que posa en perill el futur de la nostra societat?